
 

Donations tax - determining the threshold

Subject to any applicable exemption, donations tax is payable on the value of any property disposed of under any donation.
With effect from 1 March 2018 an amendment to section 64(1) of the Income Tax Act, 1962 (the Act) introduced a dual
system for donations tax. The donations tax rate is now determined by the accumulative value of any property donated. Tax
is levied at a rate of 20% where the aggregate of the donation being made together with the value of any other donations
made up to that date does not exceed R30 million. To the extent that the aggregate value exceeds R30 million, tax is levied at
25% on such value.
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This raises two questions, which Sars addresses in a draft Binding General Ruling, issued for public comment by 30
November 2019. First, over what period must the sum of all donations be determined? Second, does the “value” of all
donations include exempt donations? A Sars ruling is not legislation but clarifies how Sars will interpret legislation when
assessing a taxpayer. While a ruling is binding on Sars when applying the applicable legislation, it is not binding on the
taxpayer.

The Act is silent on the period over which the aggregate of donations should be determined. Sars points out that donations
tax is not tied to a year of assessment and the cumulative total can extend over many years. Do taxpayers therefore have to
calculate all donations from the date that they came into existence? In our law there is a general presumption against
statutes applying retrospectively, unless the statute clearly indicates retrospectivity was intended. Sars says that there is no
indication that the amendment to section 64 intended to apply retrospectively and therefore donations made before 1 March
2018 should not be taken into consideration when calculating the aggregate R30 million threshold.

On the question whether the “value” of all donations includes exempt donations, Sars states that donations tax cannot be
imposed on exempt donations, and therefore exempt donations cannot be included in the “value” used to calculate the R30
million threshold. This means exempt donations, such as those made to a spouse or charity would not be included in the
calculation.
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Taxpayers will only be able to rely on the ruling once it has been published in its final form.
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